דלג לתוכן ראשי דלג לחיפוש דלג לתפריט תחתון
לוגו רגע מתוק של עלית
לוגו רגע מתוק של עלית
עולם השוקולד של הרשי. צילום שאטרסטוק עולם השוקולד של הרשי. צילום שאטרסטוק
קרדיט: Shutterstock
זו׳רנל

ארץ השוקולד: מפעלי שוקולד שחייבים להכיר

לטייל בג'ונגל האצטקי, לסייר ברחובות עיר שכולה שוקולד ולטעום פרלינים על גלגל ענק - מפעלי השוקולד האלה מציעים חוויה שהיא הרבה יותר מסיור בחלל מתועש

מפעל השוקולד של הרשי (פנסילבניה, ארצות הברית)
לסיור בהרשי כדאי לפנות יום שלם, שכן מדובר – פשוטו כמשמעו – בעיירה שלמה החוגגת את תרבות השוקולד.
מפעל השוקולד של הרשי הוקם בתחילת המאה ה־20 על ידי מילטון הרשי, שנולד וגדל במחוז. השוקולד שלו הפך לאהוב ומבוקש כל כך, עד שאפילו בשנות ה־30, תקופת השפל הכלכלי, היה מפעל הרשי אחד היחידים שהמשיכו לצמוח. הרשי המשיך לפתח חטיפי שוקולד חדשים, לגייס עובדים ולהשקיע בסביבת המפעל באמצעות בניית בתי מלון, רכבות, אצטדיון ופארקים לרווחת העובדים. ההשקעה שלו בעיירה השתלמה והיום העיירה כולה – ששינתה את שמה מדרי צ'רץ' להרשי – היא אחת האטרקציות שמציע המפעל.

גולת הכותרת של הביקור בהרשי היא כמובן מפעל השוקולד עצמו – שהסיור בו הוא חינם – אבל העיירה מציעה עשרות אטרקציות נוספות (שחלקן בתשלום): סדנה ליצירת חטיף שוקולד אישי (וסדנה נפרדת ליצירת עטיפה), סרט בארבעה ממדים שמעמיד את הצופה במרכז העלילה, סיור היסטורי בעיירה ועוד. בעיירה נמצא גם מוזיאון המספר את תולדות המפעל והמייסד ומציע גם הוא פעילויות נוספות בתשלום. ואם זה לא מספיק – לעיירה צמוד הרשיפארק, פארק שעשועים שהוקם לרווחת העובדים ונפתח בהמשך לקהל הרחב. הוא כולל עשרות מתקנים, רכבות הרים ואפילו מגלשות מים.

איפה: פנסילבניה, ארצות הברית| כמה: הסיור במפעל ללא עלות, חבילה של חמש אטרקציות 37.85 דולר למבוגר, 34.85 דולר לילד (ניתן להזמין כרטיסים לכל אטרקציה בנפרד), כניסה למוזיאון החל מ־  9.50 דולרים.

אתר: מפעל הרשי https://www.hersheys.com/chocolateworld
אתר המוזיאון: https://hersheystory.org/

מפעל השוקולד של הרשי
מפעל השוקולד של הרשי. קרדיט: Shutterstock

מפעל השוקולד של את'ל מ' (נבאדה, ארצות הברית)
באופן מפתיע הוקם מפעל השוקולד הקטן הממוקם במדבריות של נבאדה על ידי לא אחר מפורסט מארס – המוח מאחורי חטיפי שוקולד אהובים כמו מארס ו־m&m's, ומי שעמד בראש אחת מאימפריות המזון הגדולות בעולם. מארס פרש מניהול החברה בשנות ה־80, אבל מהר מאוד השתעמם מחיי הפנסיה והחליט לחזור לאהבתו הראשונה – שוקולד. הוא עבר לנבאדה – אחת המדינות היחידות שבה התיר החוק לייצר מוצרים ממולאים באלכוהול, ופתח שם מפעל קטן על שם אמו, את'ל מ'. היום המפעל ה"קטן" שלו מגלגל מאות מיליונים בשנה, עם עשרות חנויות בנבאדה וקליפורניה. לצד המפעל יש גן קקטוסים ענקי ובו 350 מיני קקטוסים, ובמקום מציעים סיור משולב במפעל ובגן. אפשר גם להצטרף לסדנת טעימת שוקולד (עם או בלי יין), ומי שמחפש אטרקציה נוצצת נוסח לאס וגאס יכול להרחיק לעיר – כרבע שעה נסיעה – ולחוות טעימת שוקולד על גלגל ענק.

איפה: נבדה, ארצות הברית | כמה: סיור עצמאי בחינם, 20 דולר לטעימת שוקולד, 30 דולר לטעימת שוקולד ויין

אתר:https://www.ethelm.com/visiting-the-factory

חדר הטעימות במפעל השוקולד של אתל מ.
חדר הטעימות במפעל השוקולד של אתל מ. צילום מאתר החברה

היי שוקולד (אדלייד, אוסטרליה)
חברה היי שוקולד החלה את דרכה כחנות קטנה שבה מכר אלפרד היי שוקולד ופירות מצופים בשוקולד שהכין בעצמו. עם השנים הוא פתח סניפים נוספים ואף מפעל קטן סמוך לאדלייד, שניהם עברו בירושה לדורות הבאים. נכדו, ג'ון היי, הפך את החברה לענקית השוקולד האוסטרלית שהיא היום – הוא נסע להשתלם במפעלי שוקולד בשווייץ, פתח סניפים רבים ברחבי היבשת וגם מיתג את חנויות השוקולד של החברה והפך את הביקור בהן לחוויה. החברה המשפחתית עדיין מייצרת שוקולד באותו מפעל שהקים אלפרד ובו גם נערכים סיורים מודרכים. הביקור במפעל כולל את הסיפור של החברה המשפחתית, סיור בפסי הייצור והרבה טעימות – כולל של "צפרדעי השוקולד" שהפכו לסימן ההיכר של המותג.

איפה: פארקסייד, אוסטרליה | כמה: ללא עלות

אתר:https://www.haighschocolates.com.au/
Welcome to Haigh's Chocolates

מייסוןקאייה (MaisonCailler), ברוק, שווייץ
שוויץ היא ה־מקום לסייר במפעלי שוקולד, ומייסון קייאה הוא לא רק הוותיק ביותר, הוא גם אחד המושקעים. המפעל נמצא בעיירה ברוק במחוז גרוייר – אזור כפרי יפהפה וירוק שנראה כאילו יצא מתוך גלויה. הסיור הוא מסע אורקולי שמתחיל במעלית עשויה שוקולד (!) ומתפתח מחדר לחדר, החל מההיסטוריה של השוקולד עד לתהליך הייצור שלו. שיא הסיור הוא חדר הטעימותשבו אפשר לטעום מכל סוגי השוקולד (כן, כולם!) המיוצרים במפעל – משוקולד חלב פשוט ועד לפרלינים, שכולם מיוצרים מחלב אמיתי (ולא מאבקת חלב). המפעל מציע גם עשרות סדנאות להכנת קינוחי שוקולד, פרלינים וחטיפים ואפילו חדר בריחה, אף שלא ברור מי ירצה לברוח ממקום שכולו מתוק.

איפה: ברוק, שווייץ | כמה: 15 פרנק למבוגר, חינם לילדים עד גיל 16; סדנאות וחדר בריחה בתשלום נוסף ובהזמנה מראש.

אתר:https://cailler.ch/

מייסון קאייה
מייסון קאייה. קרדיט: Shutterstock

בית השוקולד פרוג'ינה (Casa del CioccolatoPerugina), פרוג'ה, איטליה
עבור רבים בירת מחוז אומבריה היא בראש ובראשונה עיר הבאצ'י – נשיקות השוקולד האיטלקיות הממולאות בקרם אגוזי לוז. למעשה מדובר בעיר ימי-יניימית יפהפייה המוקפת בשמורות טבע ובאתרים היסטוריים, אבל מפעל השוקולד פרוג'ינה -שבו מיוצרים באצ'י, פררורושה,קינדר ועוד ממתקי שוקולד אהובים – הוא האטרקציה העיקרית. סיור במפעל כולל הצצה על תהליך הייצור דרך חלונות זכוכית גדולים, סיור במוזיאון השוקולד הכולל כרזות ופרסומות לשוקולד, אריזות מיוחדות ואת שוקולד הבאצ'י הגדול בעולם (בגובה של יותר משני מטרים), וכמובן טעימות לרוב. במפעל פועל גם בית ספר לשוקולד המציע השתלמויות מקצועיות, בתיאום מראש. מכורי השוקולד יזמינו את הטיסה לחודש אוקטובר – מועד פסטיבל יורושוקולד השנתי הכולל סדנאות, דוכני מכירה טעימות ופעילויות שונות כמו בניית איגלו מלבני שוקולד. כדאי להזמין מלון הרבה זמן מראש, אחרת תגלו שהחדרים נתפסו על ידי מיליון חובבי מתוק הפוקדים את הפסטיבל מדי שנה.

איפה: פרוג'יה איטליה | כמה: 9 אירו למבוגר, 4 אירו לילד

אתר: www.perugina.com/it/casa-del-cioccolato/Welcome-to-the-Casa-del-Cioccolato

Casa del Cioccolato Perugina
Casa del Cioccolato Perugina תמונות באדיבות המפעל

שוקו־סטורי, ברוז', בלגיה
ברוז' נחשבת לבירת השוקולד הבלגי, ורחובותיה מלאים בחנויות של מותגי שוקולד מוכרים כמו גודייבה ובשוקולטריות ארטיזנליות קטנות. שוקו־סטורי אינו מפעל שוקולד רגיל, זהו למעשה מוזיאון לתולדות השוקולד המשתרע על פני ארבע קומות וכולל סרטונים, כלים עתיקים לעיבוד וייצור שוקולד ופסלים אכילים,ופס ייצור לשוקולד שהוקם במטרה להדגים את תהליכי הייצור למבקרים, וכן – כמו בכל מפעל שוקולד, גם כאן יש טעימות. הסיור במוזיאון הוא עצמאי (באמצעות מדריך אודיו), אבל אפשר לקבוע סיורים פרטיים, להצטרף לסדנאות ממתקי שוקולד קבוצתיות או אחדעלאחד, לחוות טעימות שוקולד ובירה או לצאת לסיור בשוקולטריות בסמטאות ברוז' עם אחד המדריכים מהמוזיאון – כל אלה בתשלום נוסף.

איפה: ברוז', בלגיה | כמה:9.5 אירו לסיור עצמאי

אתר: choco-story-brussels.be
Choco-Story | Bruges City Guide by Made of Journeys

הדגמה בשוקוסטורי
הדגמה בשוקוסטורי. קרדיט: Shutterstock

Cadbury World (בירמינגהם, אנגליה)
עולם השוקולד של קדבורי הוא מתחם ענקי שכולו קסם שוקולדי. במרכז ההתרחשות עומד כמובן המפעל שבו אפשר לראות איך מייצרים שוקולד , אבל זה רק חלק קטן מהחוויה. האטרקציה האמיתית היא סיור המותאם במיוחד לילדים דרך תחנות בהיסטוריה של השוקולד – החל מחלל המעוצב כמו ג'ונגל אצטקי, דרך מסע בספינה אל ארצות אירופה ועד החנות ההיסטורית של קדבורי, בחלל המשחזר רחוב מהמאה ה־17 לפרטי פרטים. מלבד הסיור אפשר גם להתנסות בהכנת שוקולד ולערוך קניות בחנות השוקולד הגדולה בעולם. במקום יש גם גן שעשועים מושקע לילדים ומסעדה המציעה תפריט שעת תה מיוחד או ארוחת בוקר בחברת דמויות השוקולד של קדבורי.

איפה: ברמינגהאם, אנגליה | כמה: 17.10 ליש"ט למבוגר, 12.59 ליש"ט לילד על גיל 17, חינם לילד עד גיל 4 (יש הנחות לקבוצות ומשפחות).

אתר: https://www.cadburyworld.co.uk/
Cadbury World Birmingham – Official TV advert 2020

מפעל קדבורי
מפעל קדבורי. קרדיט: Shutterstock

מפעל הממתקים של עלית (נוף הגליל (נצרת עילית), ישראל)
"בסוף רמת גן יש מקום מיוחד, שם אפשר לעמוד ולהריח שוקולד". מאז נכתבו השורות האלה שכל ילד מכיר, עבר מפעל השוקולד של עלית מקצה רמת גן לנוף הגליל (לשעבר נצרת עילית),ואפשר לא רק להריח בו שוקולד אלא גם להתוודע לפסי הייצור ולטעום שוקולד שהרגע נולד. במפעל מיוצרים עשרות ממתקי שוקולד וחטיפים אהובים, כך שבכרטיס אחד אפשר להכיר קצת את ההיסטוריה של המפעל, לראות את מכונת המסטיקים בפעולה, ללמוד איך אופים וופלים וליהנות מהרבה (הרבה) טעימות.

איפה: גלבוע 5 נוף הגליל (נצרת עילית) | כמה: 18 ש"ח למשתתף (יש הנחה לקבוצות)
אתר:  https://www.strauss-group.co.il/visitor/visitor-center-and-candy-chocolate-factory/

פס יצור במפעל עלית
מפעל עלית. קרדיט: טל סיון ציפורין