דלג לתוכן ראשי דלג לחיפוש דלג לתפריט תחתון
לוגו עלית משוגעים לשוקולד
לוגו עלית משוגעים לשוקולד
לוגו עלית משוגעים לשוקולד
קרדיט: Depositphotos
זו׳רנל

גיבור על: איך גילינו ששוקולד בעצם בריא

פרי הקקאו הוא חלק מנבחרת זוהרת של מזונות על - כאלו שיש להם אינספור סגולות שעושות טוב לנפש, לבריאות ואפילו למראה שלנו. האינדיאנים הקדומים אפילו ביססו סביבו טקסי ריפוי מסתוריים

רובנו התחנכנו על התפיסה ששוקולד אינו בריא. בקקאו פגשנו בדרך כלל אחרי שהוא כבר עבר דבר או שניים בחייו והפך לטבלאות או חטיפי שוקולד; משקאות קקאו; גלידות או מאפים – המכנה המשותף לכל אלו הוא שהם מתבססים על קקאו קלוי בתוספת סוכר מעובד, אבקות חלב, חומרי טעם, צבע ושימור ועוד. לא פלא שהתווית לא בריא הפכה לאסוציאציה שהוצמדה לכל סוגי מוצרי השוקולד אוטומטית.

אבל יש לנו בשורה: הקקאו – חומר הגלם הבסיסי ממנו מכינים שוקולד הוא למעשה סופרפוד – מזון רב עוצמה אשר יכול לעזור לחזק ואף לרפא את גופנו. שנים של לימוד והיכרות מעמיקים גרמו לי לשנות לתמיד את היחס לפרי המופלא ביותר (כך למדתי להבין) שהטבע יצר.

אז מה הם בכלל מזונות על?

מזונות על (סופרפוד) הם קבוצה של מזונות טבעיים בעלי ערך תזונתי גבוה. הם מכילים כמויות גדולות של מיקרונוטריינטים, ותרכובות עשירות של נוגדי חמצון, נוגדי דלקות ונוגדי סרטן. מזונות העל מגדילים את הכוחות החיוניים והאנרגיה של הגוף. הם מחזקים את מערכת החיסון, מטהרים את הגוף ובטווח הארוך הם מאזנים את גופנו ומסייעים לו.

קרדיט: Depositphotos

דרכו של הקקאו למעמד העל

משחר הימים הקקאו נחשב למזון מיוחד. בזכות סגולותיו הוא אף זכה ליחס של מזון מקודש. האולמקים, בני המאיה והאצטקים באמריקה המרכזית היו הראשונים להתייחס לפרי הקקאו כמזון מרפא, ממריץ ורוחני – כזה שמחבר ופותח לבבות ומכיל בתוכו את בשורת החיים. כיום, אחרי שבדיקות מעבדה מיפו עבורנו במדויק מה הם החומרים הפעילים שטמונים בפרי הקקאו, די מדהים להיווכח איך התרבויות העתיקות זיהו באופן אינטואיטיבי את סגולות הריפוי שלו.

חשוב לציין שהרבה מהסגולות של הקקאו מיוחסות לקקאו נא (raw). קקאו שלא עבר תהליך קלייה ובכך שימר בתוכו את הפוטנציאל המלא של האנזימים וכל שאר הערכים התזונתיים לכן אכילה של קקאו נא ללא תוספות תאפשר לנו ליהנות מהאפקט המלא שמחוללות כל התכונות המיוחדות של הקקאו. רשימה חלקית שלהן תבהיר למה הוא זכה למעמד על בעידן העתיק ובזמננו.

הקקאו נחשב למזון המכיל תרכובות נוגדות חמצון בריכוז הגבוה ביותר בטבע. נוגדי החמצון מעודדים את מערכת החיסון לפעול באופן יעיל. נוסף על אלו הקקאו עשיר מאוד במגנזיום – מינרל אשר חיוני לבריאות השרירים, לתפקוד המוח ולחילוף החומרים בגוף. אנשים רבים חווים מחסור במגנזיום והקקאו הוא מקור נהדר להשלמתו באופן טבעי. מלבד המגנזיום הקקאו מתפקע ממינרלים נוספים – למעשה הוא נחשב למולטי מינרל טבעי. הסינרגיה של המינרלים ביחד עם הרכיבים התזונתיים הנוספים בקקאו מאפשרים ספיגה והטמעה טובה של כרום, אבץ, זרחן ונחושת, ולא רק מינרלים. הקקאו מכיל כמות מדהימה של ויטמינים חיוניים שונים (B1, B2, B3, B6, C, E ועוד), ואם זה לא מספיק – יש בו גם חומצות שומן חיוניות.

קקאו נא. קרדיט: Depositphotos

כל השפע הזה שיש בקקאו משפיע על תחושת הרווחה שלנו, הבריאות שלנו ואפילו המראה שלנו. נאמר כי הוא מאזן הורמונלית, מוריד לחץ דם ומשפר את זרימת הדם, מאזן כולסטרול ומונע הסתיידות עורקים, מדלל דם, מגן מפני קרישי דם ומפחית את הסיכוי לשבץ, תומך בפעילות מערכת העיכול והכליות, מפחית תיאבון ותומך בפירוק תאי שומן, מונע הזדקנות מוקדמת, משפר תפקודים קוגניטיביים ומקל על בעיות קשב וריכוז, מגן מפני אוסטאופורוזיס, מסייע במניעת כוויות שמש וסרטן העור, מגן על השיניים מפני עששת, מסייע ליצירת עור זוהר ושיער מבריק.

גם תחושת הרווחה הנפשית מרוויחה מצריכת הקקאו הוא מכיל פנילאתילאמין המכונה גם כימיקל האהבה – מה שמסביר את התחושה כי הקקאו “פותח את הלב”. הקקאו מכיל גם אננדמין המכונה מולקלת האושר (ונמצא גם בסמים מסוימים) וטריפטופן שהוא חומצת אמינו המשפיעה לטובה על מצב הרוח. נוסף על כל אלו הקקאו גם מגביר את ייצור הסרטונין ופועל בין יתר כנגד חרדות, דיכאון ולחץ. כדי ליהנות מכל אלו את הקקאו כדאי לצרוך באופן יומיומי, אני למשל מכינה ממנו משקאות או שוקולדים.

מסורת רוחנית נושנה של קקאו

בעבר היו רוקחים מהקקאו משקאות ריפוי שמאניים שהיו נצרכים בטקסים מקודשים. טקסי הקקאו קיימים גם היום וכמו בימי קדם מטרתם להוות גשר שנושא אותנו מעבר לכאן ולעכשיו. הטקסים ממוקדים בריפוי של שלושה מרכזים אנרגטיים בגופנו: מרכז הבסיס – באזור הפרניאום – שם שוכן כוח התשוקה והיצירה. מרכז הלב – שם שוכן כוח האהבה והחמלה, ומרכז בלוטת האצטרובל – שם שוכן השער למסתורין הגדול של החיים.

——————————————————————————————-

אומינה קדמי, בוגרת המכון לתזונה אינטגרטיבית בניו יורק, מתמחה בריפוי טבעי באמצעות ניקוי גוף מרעלים ותזונת סופרפוד אותה ומחברת הספר סופרפוד – שער למטבח חדש. קדמי מעבירה סדנאות תזונה וניקוי גוף בארץ ובעולם ומלווה אנשים לעבר חיים בריאים המבוסס על שינוי תזונה ומודעות. www.umina.co.il